Delikatne, efektowne, a przy tym banalnie proste babeczki to coś co polubi każdy domowy cukiernik (i cukierniczka też). Właśnie takie są migdałowo-waniliowe babeczki, które ostatnio odkryłam. Ozdobione marcepanowymi różyczkami wyglądają bardzo elegancko i uroczo. Oryginalny przepis pochodzi ze strony BBCGoodFood.
SKŁADNIKI:
- 140 g mąki pszennej
- 100 g mielonych migdałów (mąki migdałowej)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g drobnego cukru
- 1 łyżka maku
- 3 jajka
- 100 g maślanki/jogurtu/kefiru
- 175 g roztopionego masła
- 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2-3 łyżki dżemu wiśniowego (niekoniecznie)
- gotowa masa marcepanowa (ilość zależy od tego, jak bardzo chcecie ozdobić babeczki)
- barwniki spożywcze w żelu - czerwony i zielony
- cukier puder do podsypywania marcepanu
Nastaw piekarnik na 180°C. Blachę do mufinek wyłóż papilotkami (najlepsze będą białe lub z bardzo delikatnym wzorkiem).
Mąkę, migdały, proszek do pieczenia, cukier i mak wymieszaj dokładnie w dużej misce.
W osobnej misce rozbełtaj jajka, dodaj do nich maślankę, ekstrakt waniliowy i chłodne masło.
Dokładnie wymieszaj suche i mokre składniki. Papilotki napełniaj do 3/4 wysokości. Na wierzch każdej nałóż odrobinę dżemu.
Babeczki piecz ok 18-20 minut. Sprawdź patyczkiem czy są upieczone w środku. Upieczone babeczki odstaw na kratkę do wystudzenia.
Przygotuj dekoracje. Naturalny marcepan rozwałkuj na cienki placek (podsypuj blat cukrem pudrem) i wytnij koła o średnicy trochę większej niż babeczki. Nałóż marcepan na babeczki.
Kulkę marcepanu o średnicy ok 2 cm zabarw na różowo, drugą, podobną na zielono.
Z czerwonego marcepanu ulep różyczki, wbrew pozorom nie jest to trudne. Nieduży wałeczek masy rozgnieć i zwiń w rulonik odginając z jednej strony. Nadmiar masy (od spodu róży) odetnij nożyczkami.
Aby zrobić listki rozpłaszcz zieloną kulkę i ściśnij z jednej strony aby nadać odpowiedni kształt, listek natnij delikatnie przez środek.
Na każdą babeczkę nałóż kilka listków i różyczkę. Jeśli masz z tym trudności, możesz lekko zwilżyć marcepan.
Gotowe babeczki przechowuj w lodówce.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz