Co roku przed świętami staram się znaleźć jakieś nowe smaki. Tym razem skusiły mnie szwedzkie ciasteczka z pieprzem. Przepis znalazłam w książce Home - Baked Gifts with Love.
SKŁADNIKI:
- 2,5 szklanki mąki pszennej + 0,5 szklanki do podsypywania
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki imbiru (mielony)
- 1,5 łyżeczki czarnego pieprzu (mielony)
- skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
- 1 szklanka drobnego cukru
- 230 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 1 łyżka miodu
Jeśli masz dobry mikser planetarny lub robota kuchennego, to wrzuć wszystkie składniki do misy i po prostu wyrób ciasto.
Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu, wyrób ciasto drewnianą łyżką.
Masa ciasteczkowa będzie lepka, ale nie przejmuj się tym. Zaklej miskę z ciastem folią i odstaw na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki.
Nastaw piekarnik na 160°C.
Posyp blat mąką i zagnieć jeszcze raz ciasto. Rozwałkuj je na grubość ok. 0,3 cm i wytnij ciasteczka.
Blachy wyłóż papierem do wypieków i gęsto ułóż ciastka. Piecz 6-8 minut, a zrumienione ciastka odłóż do wystygnięcia na kratkę.
Pieprzowe ciasteczka możesz polukrować lub ozdobić czekoladą, ale nie jest to konieczne.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz