Kiedy chcę upiec coś prostego i smacznego, często sięgam po przepisy Nigelli Lawson. Jej propozycje są doskonałe jeśli nie mamy zbyt dużo czasu a chcemy przygotować jakieś smakołyki. Tym razem wybór padł na włoską babkę jogurtową (Nigellisima, Nigella Lawson).
SKŁADNIKI:
- 150 g jogurtu naturalnego
- 150 ml oleju rzepakowego
- 3 jajka
- 250 g drobnego cukru (ja użyłam domowego waniliowego)
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 175 g mąki pszennej
- 100 g skrobi ziemniaczanej lub 75 g skrobi kukurydzianej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia*
- skórka otarta z 1 cytryny
- cukier puder i sok z cytryny na lukier
Piekarnik nastaw na 180°C. Formę z kominkiem wysmaruj dokładnie cienką warstwą oleju.
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno i odstaw.
Wymieszaj żółtka, jogurt i cukier i ubij wszystko na gładką masę.
Do masy jogurtowej powoli dolej olej i ubij wszystko.
Wymieszaj mąkę, skrobię i proszek. Dodawaj porcjami do masy i wymieszaj drewnianą łyżką. Delikatnie dodawaj też pianę z białek.
Ciasto wlej do formy i piecz ok. 30-35 minut. Sprawdź patyczkiem czy jest upieczona. Ciasto odstaw na 10 minut do przestudzenia, następnie wyjmij je z formy i odłóż na kratkę.
Z cukru pudru i soku z cytryny przygotuj lukier. Możesz polukrować jeszcze ciepłe ciasto.
SMACZNEGO!
* w oryginale nie ma proszku, ale uważam, że lepiej odrobinę dodać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz