2 kwi 2014

Ciasto na pizzę

Pizza zbyt często kojarzy się z ciężkim, niezdrowym fast foodem. Zupełnie niepotrzebnie, bo zrobiona w domu, z warzywami, domowym sosem i odrobiną sera może być całkiem zdrowym, pożywnym i łatwym posiłkiem. Przy okazji robienia pizzy można też wykorzystać zalegające w lodówce resztki warzyw, wędlin czy mięsa. Ja zaliczam pizzę do dań szybkich, wiem, że ciasto musi wyrosnąć, ale ja w tym czasie mogę robić coś innego, więc w sumie nie pizzy nie trzeba poświęcać dużo czasu.
Dziś przedstawię Wam przepis na pyszne, miękkie, ale chrupiące ciasto.


SKŁADNIKI:
na 1 dużą pizzę na średnim spodzie
  • 300 g mąki 
  • 25 g drożdży świeżych lub ok. 12 suchych
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki dobrej oliwy - może być aromatyzowana ziołami lub czosnkiem, albo z zalewy z suszonych pomidorów
Mleko podgrzej do temperatury ok. 40°C. W ciepłym mleku rozpuść dokładnie drożdże i cukier. Dodaj 2 łyżki mąki i odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce.

Kiedy rozczyn lekko podrośnie wlej go do pozostałej mąki, dodaj sól i oliwę i zagnieć miękkie ciasto. Początkowo może się trochę lepić, ale w miarę zagniatania nabierze gładkości. Jeśli to koniecznie możesz dodaj trochę mąki.

Dużą szklaną misę wysmaruj oliwą, włóż do niej kulkę ciasta i obróć kilka razy, aby ciasto także pokryło się oliwą. Naczynie przykryj folią aluminiową lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce (na kaloryfer, nad piec, lub ewentualnie do nastawionego na minimalną temperaturę - ok. 70°C piekarnika) na mniej więcej 40 minut.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość uderz je pięścią, wyjmij z miski i chwilę powyrabiaj. Ręką rozciągnij ciasto na cienki placek (lub dwa). Piecz na pergaminie, siatce do pizzy lub kamieniu.

W moim piekarniku nagrzanym do 250°C pizzę z niedużą ilością składników piekę ok. 12-15 minut.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz