SKŁADNIKI:
- 225 g średnio miękkiego masła
- 150 g drobnego cukru
- 100 g mielonych migdałów
- 325 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka kardamonu (10 ziarenek)
Wymieszaj mąkę, cukier, migdały i kardamon. Dodaj pokrojone masło i zagnieć gładkie ciasto. Ugniataj je przez ok. 10 minut i zwiń w wałek o średnicy 4-5 cm.
Ciasto zawiń w pergamin i włóż do zamrażarki na ok. godzinę.
Nastaw piekarnik na 150°C. 2 blaszki wyłóż papierem do wypieków.
Wyjmij ciasto z zamrażarki i pokrój w plastry o grubości ok. 0,7 cm. Jeśli chcesz możesz użyć małych foremek do pierniczków i wyciąć w ciastkach wzorki.
Ułóż ciasteczka na blachach w dość sporych odstępach (4x4).
Ciasteczka piecz ok. 10-12 minut.
Gorąca czekolada to świetny dodatek do kardamonowych ciastek. Jej przygotowanie jest banalnie proste.
SKŁADNIKI na jedną porcję:
- kubek mleka
- 4 kostki czekolady, najlepiej gorzkiej
- 1 ziarenko kardamonu,
- odrobina cynamonu,
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
- kilka ziarenek anyżu
Wlej mleko do garnka, włóż czekoladę, dodaj przyprawy i mieszając gotuj aż wszystko się połączy.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz