Jesień już prawie się zadomowiła i nie ma co liczyć, że będzie cieplej. Na taką pogodę bardzo przydadzą się wszelkie rozgrzewacze. Jednym z nich jest grzane piwo. Ulubiony napój mojego Taty, którym przez lata raczył się przy każdym jesiennym przeziębieniu. Grzane piwo zachowuje charakterystyczny goryczkowy smak, ale jest napojem bezalkoholowym (alkohol wygotowujemy) i nadaje się także dla abstynentów.
SKŁADNIKI:
- 0,5 l ulubionego jasnego piwa
- 2 płaskie łyżki miodu
- 2 plasterki cytryny
- kilka goździków (2-4)
- gałka muszkatołowa
- szczypta imbiru
- szczypta cynamonu
Piwo wlej do garnka i podgrzej dodając Goździki, imbir, cynamon i świeżo startą gałkę muszkatołową. Jeśli chceci mieć napój bezalkoholowy, zagotujcie piwo.
Do ciepłego, ale nie wrzącego piwa dodajcie miód i cytrynę. Wypijcie od razu, a jeśli ma to być lek na przeziębienie, to szybko wskoczcie pod kołderkę.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz