W notatniku z przepisami znalazłam ostatnio przepis na "holenderski placek z owocami". Nie wiem skąd pochodzi, ale pisałam go na szybko, więc być może z któregoś z programów kulinarnych. Ciasto jest bardzo puszyste i lekkie. Intensywnie pachnie owocami i cynamonem i jest po prostu pyszne.
SKŁADNIKI:
- 3 jajka
- 185 g brązowego cukru
- 110 g masła
- 110 ml mleka
- 185 g mąki
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 30 dag śliwek
- 6 okrągłych biszkoptów
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
Piekarnik nastaw na 175°C. Blaszkę (25 cm x 25 cm) wyłóż papierem do wypieków.
Śliwki umyj, osusz i pozbądź się pestek. Owoce pokrój w ćwiartki.
Jajka i cukier ubij mikserem na gładką, puszystą masę (ok. 5 minut na najwyższych obrotach).
Masło rozpuść w ciepłym mleku i odstaw do przestygnięcia. Ciepłe, ale nie gorące dolej powoli do jajek, stale ubijając.
Mąkę, proszek do pieczenia i 1 łyżeczkę cynamonu przesiej i wymieszaj. Delikatnie połącz z resztą ciasta (najlepiej za pomocą szpatułki).
Biszkopty rozkrusz i wymieszaj z resztą cynamonu, posyp obficie ciasto.
Ciasto piecz ok. 40-50 minut. Sprawdź patyczkiem czy jest już upieczone. Gotowe wyjmij z piekarnika i wystudź w formie.
Z soku z cytryny i cukru pudru przygotuj lukier i polej nim chłodne ciasto.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz