Wróciłam z wakacji i długo nie mogłam się zdecydować co upiec. Z wakacji przywiozłam kilka paczek masy marcepanowej, więc był to dobry powód żeby zainteresować się ciasteczka i marcepanowymi. Doskonały przepis znalazłam na Moich Wypiekach. Ciasteczka są miękkie i kruche, niezbyt słodkie, ale bardzo marcepanowe.
SKŁADNIKI:
Piekarnik rozgrzej do 190ºC. 2 blachy wyłóż papierem (możesz użyć jednej i piec w dwóch turach)
Masę marcepanową połam na kawałki. Wszystkie składniki umieść w misie miksera i (śmigłem do ciężkich ciast) zagnieć gładkie ciasto. Możesz zrobić to ręcznie.
Z ciasta formuj niewielki kulki i lekko spłaszczaj. Boki będą popękane, ale nie przejmuj się tym. Ja w ciasteczkach odbiłam serduszkowy wzorek, ale nie jest to konieczne.
Ciastka ułóż na blaszce i piecz ok 15 minut, aż do zrumienienia brzegów. Upieczone marcepanki ostudź na kratce.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz