17 kwi 2014

Cytrynowe babeczki z makiem

Mocno cytrynowe, wilgotne babeczki z dodatkiem chrupiącego maku to smakowity deser. Robi się je szybko i łatwo, u mnie występują w wersji wielkanocnej. Przepis pochodzi z książki Skye Gyngell How I cook.



SKŁADNIKI:
na 15 babeczek
  • 115 g miękkiego masła
  • 275 g mąki pszennej
  • 175 g cukru
  • skórka z 3 wyszorowanych cytryn
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 35 g maku
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 230 ml mleka 3,2 %
  • 4 białka
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • barwniki spożywcze
  • kolorowe posypki i inne ozdoby
Piekarnik nastaw na 170°C. Foremkę do mufinek wyłóż papilotkami. 

Masło z cukrem utrzyj na jasną masę. Dodaj skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sitko, dodaj mak. Suche składniki wymieszaj z masłem. Wlej mleko i zmiksuj wszystko na gładką masę.

Białka ubij na sztywno i po trochę dodawaj do ciasta. Wymieszaj delikatnie.

Papilotki napełniaj do 3/4 wysokości. Babeczki piecz ok 18-20 minut. Sprawdź patyczkiem czy są gotowe. Upieczone odstaw do wystygnięcia. 

Ubij schłodzoną kremówkę. Dodaj do niej serek mascarpone i cukier puder, dokładnie wymieszaj. Do kremu dodaj wybrany barwnik.


Nałóż krem do rękawa cukierniczego i ozdób wszystkie babeczki (wystudzone). Na wierzch każdej nałóż wybrane ozdoby.

SMACZNEGO!


12 kwi 2014

Tęcza na talerzu

Wiosna to czas burz, słońca i tęczy :) Właśnie tęcza zainspirowała mnie do przygotowania tego deseru. Jest to tęczowa wersja sernika na zimno z galaretką i owocami. Jest bardzo łatwy, ale wymaga sporo czasu, więc jeśli chcecie go przygotować na jakąś okazję, to warto zacząć 2-3 dni wcześniej (chyba, że cały dzień spędzicie w domu). Poniżej podam Wam raczej sposób, a nie przepis, bo zrobienie galaretki i sernika na zimno to mało wymagające zajęcie.



SKŁADNIKI:
na 10-12 porcji
  • galaretki: czerwona (np. truskawkowa), pomarańczowa, żółta (np. cytrynowa), zielona (np. kiwi), niebieska, fioletowa, różowa
  • serek homogenizowany waniliowy
  • truskawki lub inne drobne owoce

Przygotuj 12 pucharków lub szklanek.  Możesz też wyłożyć folią spożywczą duże naczynie, np. blaszkę na ciasto i zrobić jeden deser, który później pokroisz na kawałki.

Czerwoną galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej wody. Rozlej ją do przygotowanych pucharków i odstaw do stężenia.

Kiedy pierwsza warstwa stężeje w 300 ml wody rozpuść pomarańczową galaretkę. Kiedy będzie już chłodna dodaj do niej 3 łyżki serka homogenizowanego i wylej na czerwoną warstwę. Odstaw do stężenia.

W 400 ml wody przygotuj żółtą galaretkę. Umyj, oczyść i pokrój w plasterki kilka truskawek. Owoce ułóż na zastygłej warstwie serkowej i zalej chłodną, żółtą galaretką. Odstaw do stężenia.

Gdy żółta warstwa stężeje przygotuj kolejną galaretkę. W 300 ml wody rozpuść zieloną galaretkę. Podobnie jak wcześniej, kiedy będzie już chłodna dodaj do niej 3 łyżki serka homogenizowanego i wylej na żółtą warstwę. Odstaw do stężenia.

W 400 ml wody przygotuj niebieską galaretkę. Umyj, oczyść i pokrój w plasterki kilka truskawek. Owoce ułóż na zastygłej warstwie i zalej chłodną, niebieską galaretką. Odstaw do stężenia.

Kiedy niebieska  warstwa stężeje przygotuj kolejną warstwę. W 300 ml wody rozpuść fioletową galaretkę. Podobnie jak wcześniej, kiedy będzie już chłodna dodaj do niej 3 łyżki serka homogenizowanego i wylej na poprzednią warstwę. Odstaw do stężenia.

Przed przygotowaniem ostatniej warstwy galaretki umyte truskawki przekrój na połówki i ładnie ułóż w prawie pełnych pucharkach.

Różową galaretkę rozpuść w 400 ml wody. Odstaw ją do lekkiego stężenia. Wlej OSTATNIĄ warstwę. Deser odstaw do lodówki do ostatecznego stężenia.



SMACZNEGO!

4 kwi 2014

Jogurtowa babka Nigelli

Kiedy chcę upiec coś prostego i smacznego, często sięgam po przepisy Nigelli Lawson. Jej propozycje są doskonałe jeśli nie mamy zbyt dużo czasu a chcemy przygotować jakieś smakołyki. Tym razem wybór padł na włoską babkę jogurtową (Nigellisima, Nigella Lawson).


SKŁADNIKI:
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 3 jajka
  • 250 g drobnego cukru (ja użyłam domowego waniliowego)
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 175 g mąki pszennej
  • 100 g skrobi ziemniaczanej lub 75 g skrobi kukurydzianej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia*
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • cukier puder i sok z cytryny na lukier
Piekarnik nastaw na 180°C. Formę z kominkiem wysmaruj dokładnie cienką warstwą oleju.

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno i odstaw.

Wymieszaj żółtka, jogurt i cukier i ubij wszystko na gładką masę.

Do masy jogurtowej powoli dolej olej i ubij wszystko.

Wymieszaj mąkę, skrobię i proszek. Dodawaj porcjami do masy i wymieszaj drewnianą łyżką. Delikatnie dodawaj też pianę z białek.

Ciasto wlej do formy i piecz ok. 30-35 minut. Sprawdź patyczkiem czy jest upieczona. Ciasto odstaw na 10 minut do przestudzenia, następnie wyjmij je z formy i odłóż na kratkę.


Z cukru pudru i soku z cytryny przygotuj lukier. Możesz polukrować jeszcze ciepłe ciasto.

SMACZNEGO!

* w oryginale nie ma proszku, ale uważam, że lepiej odrobinę dodać.


2 kwi 2014

Ciasto na pizzę

Pizza zbyt często kojarzy się z ciężkim, niezdrowym fast foodem. Zupełnie niepotrzebnie, bo zrobiona w domu, z warzywami, domowym sosem i odrobiną sera może być całkiem zdrowym, pożywnym i łatwym posiłkiem. Przy okazji robienia pizzy można też wykorzystać zalegające w lodówce resztki warzyw, wędlin czy mięsa. Ja zaliczam pizzę do dań szybkich, wiem, że ciasto musi wyrosnąć, ale ja w tym czasie mogę robić coś innego, więc w sumie nie pizzy nie trzeba poświęcać dużo czasu.
Dziś przedstawię Wam przepis na pyszne, miękkie, ale chrupiące ciasto.


SKŁADNIKI:
na 1 dużą pizzę na średnim spodzie
  • 300 g mąki 
  • 25 g drożdży świeżych lub ok. 12 suchych
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki dobrej oliwy - może być aromatyzowana ziołami lub czosnkiem, albo z zalewy z suszonych pomidorów
Mleko podgrzej do temperatury ok. 40°C. W ciepłym mleku rozpuść dokładnie drożdże i cukier. Dodaj 2 łyżki mąki i odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce.

Kiedy rozczyn lekko podrośnie wlej go do pozostałej mąki, dodaj sól i oliwę i zagnieć miękkie ciasto. Początkowo może się trochę lepić, ale w miarę zagniatania nabierze gładkości. Jeśli to koniecznie możesz dodaj trochę mąki.

Dużą szklaną misę wysmaruj oliwą, włóż do niej kulkę ciasta i obróć kilka razy, aby ciasto także pokryło się oliwą. Naczynie przykryj folią aluminiową lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce (na kaloryfer, nad piec, lub ewentualnie do nastawionego na minimalną temperaturę - ok. 70°C piekarnika) na mniej więcej 40 minut.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość uderz je pięścią, wyjmij z miski i chwilę powyrabiaj. Ręką rozciągnij ciasto na cienki placek (lub dwa). Piecz na pergaminie, siatce do pizzy lub kamieniu.

W moim piekarniku nagrzanym do 250°C pizzę z niedużą ilością składników piekę ok. 12-15 minut.

SMACZNEGO!