20 mar 2014

Cud, miód i orzeszki

Czy można nie lubić miodownika? Na pewno nie! Ja lubię, ale jakoś nigdy wcześniej nie miałam motywacji aby go zrobić. W końcu pyszne miodowe ciasto pełne orzeszków zażyczył sobie mój przyjaciel. No i jest, tzn. było bo już nie ma. Słodkie, ale jednak nie za bardzo, wilgotne i rozpływające się w ustach. Blaty to delikatnie zmodyfikowane ciasto do Stefanki i możecie wykorzystać je do wielu innych przekładańcow.



SKŁADNIKI:
na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki + 1/4 szklanki do podsypywania
  • 50 g masła
  • 1/4 szklanki śmietany
  • 100 g brązowego cukru
  • 2 czubate łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
 na przełożenie:
  • 400 g śmietanki 36%
  • 0,3 l mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki orzechów w miodzie*
  • 1/2 czekolady deserowej
Przygotujcie blaszkę do pieczenia o wymiarach ... i trzy arkusze papieru do wypieków. Na każdym arkuszu odrysujcie wymiary blachy. Piekarnik nagrzejcie do 180°C.

Składniki na ciasto zagniećcie aż powstanie w miarę gładka kulka. Zważcie ją i podzielcie na 3 części. 

Do każdego kawałka ciasta dosypcie trochę mąki (ok. 1 płaską łyżkę) i jeszcze trochę zagnieć. Ciasto cienko rozwałkuj bezpośrednio na papierze na odrysowany wcześniej wymiar. Masa jest bardzo lepka i przeniesienie rozwałkowanego wcześniej placka jest praktycznie niemożliwe. 

Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku ok. 10-15 minut.

Przygotuj krem budyniowy. Z mleka odlej 2/3 szklanki, resztę zagotuj ze śmietanką i miodem. W zimnym mleku rozmieszaj skrobię. Kiedy płyn się zagotuje dodaj skrobię i energicznie mieszaj rózgą tak żeby nie było grudek. Budyń odstaw do wystygnięcia.

W misie miksera ubij masło. Do masła dodawaj powoli chłodny budyń. Zmiksuj wszystko na gładki krem i odstaw na chwilę do schłodzenia do lodówki.

Blat ciasta posmaruj cienko orzechami w miodzie (trudno uzyskać równą warstwę, więc się tym nie przejmuj). Na orzechy nałóż 1/3 kremu budyniowego, na krem nałóż kolejny blat z orzeszkami i kremem. Ostatni blat posmaruj najpierw kremem, potem obsyp startą czekoladą i ozdób orzechami. Ciasto potrzebuje kilku godzin żeby zmięknąć, więc przykryj je folią i odstaw do lodówki.


SMACZNEGO!

* Orzechy w miodzie można kupić lub zrobić samemu. Wystarczy ciasno upchnąć różne, grubo posiekane orzechy w słoiku i zalać lekko podgrzanym miodem. Aby orzeszki zmiękły wystarczy odstawić je na kilka dni.

10 mar 2014

Cynamonki

Szwedzkie kanelbulle, czyli aromatyczne cynamonowe bułeczki swoim zapachem i wyglądem często kuszą nas w galeriach handlowych. Nie warto jednak dać się skusić na przemysłowy wyrób, bo cynamonki z łatwością można upiec w domu.


SKŁADNIKI:
na ok. 15 dużych bułeczek
  • 600 g mąki pszennej + ok. 200 g do podsypywania
  • 100 g cukru do wypieków
  • 44 g drożdży (lub 22 g suszonych)
  • 100 g roztopionego masła
  • 400 ml mleka
  • 2 jajka
  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • cukier puder + woda na lukier

Podgrzej mleko do temperatury 50°C (powinno być ciepłe, ale nie gorące). Rozpuść w nim dokładnie drożdże. Dodaj cukier i wymieszaj.

Do masy drożdżowej dodaj część mąki i jajka i zagnieć, później wsyp resztę mąki i wymieszaj wszystko.

Podsyp blat mąką (z 200 g do podsypywania) i wyłóż na niego ciasto. Zagniataj je mocno dodając powoli masło. Ciasto powinno ostatecznie zrobić się gładkie i sprężyste. W razie potrzeby podsypuj blat co jakiś czas mąką.

Dużą miskę wysmaruj masłem, włóż do niej ciasto i przykryj wszystko folią aluminiową. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę (ja stawiam miskę obok włączonego na maksymalną moc grzejnika).

W trakcie wyrastania przygotuj masło cynamonowe. Ubij dokładnie masło z cukrem i cynamonem, jeśli chcesz, możesz dodać trochę imbiru.

Rozgrzej piekarnik do 140°C.

Kiedy ciasto znacznie urośnie (zwykle wyrasta mi ponad miskę, w której początkowo zajmuje mniej niż połowę) uderz je mocno pięścią i wyjmij z miski. Podziel ciasto na 2 części (chyba, że masz bardzo duży blat lub stół na którym rozwałkujesz całe ciasto).

Są dwa sposoby na pieczenie cynamonowych bułeczek. Jeśli chcesz, żeby każda była podobnej wielkości i ładnie się prezentowała, najlepiej piec je w osobnych foremkach (np. w kokilkach lub blaszce na muffiny). Możesz też upiec cynamonki w jednej blaszce w formie ciasta do odrywania.

Jeśli zdecydujesz się na pieczenie osobnych bułeczek, to wysmaruj każdą foremkę (zagłębienie blachy) masłem. Z części ciasta odrywaj niewielkie kulki i mocno je rozwałkuj na wielkość foremek. Dno każdej foremki wyłóż krążkiem ciasta. 

Jeśli chcesz piec ciasto w blaszce, wyłóż ją papierem do wypieków i wysmaruj masłem. Z ciasta oderwij kawałek i rozwałkuj na wielkość blachy, wyłóż nim dno.

Resztę ciasta rozwałkuj na bardzo cienki (1-2 mm) prostokąt. Posmaruj go masłem cynamonowym i zwiń w ciasny rulon. Pokrój go w 2-3 cm plastry. To samo zrób z resztą ciasta. 

Plastry cynamonowego ciasta ułóż w foremkach lub obok siebie na blaszce. Bułeczki piecz 20-30 minut, aż się ładnie zrumienią.

(zdjęcie z telefonu, więc jakość kiepska)

Jeszcze ciepłe cynamonki polej lukrem.


SMACZNEGO!