1 paź 2013

Babeczki z dżemem

Babeczki i muffiny to zawsze dobry pomysł gdy nie mam pomysłu co upiec. Tym razem padło na przepis niezawodnej Nigelli (Jak być domową boginią). W oryginale czekoladowe babeczki połączono z dżemem wiśniowym, ja użyłam domowego dżemu truskawkowego, Wy możecie użyć swojego ulubionego.

  
SKŁADNIKI:
babeczki - 12 sztuk:
  • 125 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 300 g dżemu
  • 125 g cukru (ja dałam 100 g)
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 polewa:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 80 ml śmietany kremówki (36%)

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę do babeczek wyłóż papilotkami.

Masło rozpuść w dużym rondlu, dodaj do niego połamaną czekoladę i mieszaj aż powstanie gładka masa. 

Dodaj dżem, cukier, sól i rozkłócone jajka.

Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj do reszty ciasta i wymieszaj.

Masą napełnij papilotki do 3/4 wysokości. Piecz ok. 25 minut. Upieczone wyjmij z piekarnika i odstaw na kratkę do wystygnięcia.


Przygotuj krem. Połam czekoladę na małe kawałki. Podgrzej na małym ogniu śmietanę i wrzuć do niej czekoladę. Mieszaj aż się rozpuści i odstaw na chwilkę do zgęstnienia. Udekoruj chłodne babeczki.

SMACZNEGO!