17 wrz 2013

Amaretti scuri

Doskonałe miękkie ciasteczka, pachnące czekoladą i migdałami. Czy może być coś lepszego? Chyba nie. Amaretti scuri to bardzo łatwe i szybkie makaroniki. Najlepiej smakują z gorącym kakao lub kawą. Przepis pochodzi z Nigelli ekspresowo.



SKŁADNIKI:
  • 2 białka z dużych (L, XL) jajek lub 3 z małych (M)
  • 200 g mielonych migdałów
  • 30 g kakao
  • 175 g cukru pudru
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Dużą blachę wyłóż papierem do wypieków.

Do miski przesiej kakao i cukier puder, dodaj mielone migdały i wymieszaj.

Do suchych składników dodaj białka (nieubite) i wymieszaj wszytko widelcem do uzyskania jednolitej masy.

Do dużej miski wlej sporo zimnej wody. Zmocz ręce i formuj niewielkie kulki z ciasta. Układaj je na blaszce i lekko spłaszczaj. Powinno wyjść ok. 25 ciastek.

Ciasteczka wstaw do gorącego piekarnika i piecz 11 minut. Upieczone nadal będą miękkie, ale wyraźnie ścięte z wierzchu. Wyjmij je z piekarnika, daj kilka minut odpocząć, a potem przełóż na kratkę do wystygnięcia.

SMACZNEGO!

11 wrz 2013

Rozgrzewające, jesienne piwo

Jesień już prawie się zadomowiła i nie ma co liczyć, że będzie cieplej. Na taką pogodę bardzo przydadzą się wszelkie rozgrzewacze. Jednym z nich jest grzane piwo. Ulubiony napój mojego Taty, którym przez lata raczył się przy każdym jesiennym przeziębieniu. Grzane piwo zachowuje charakterystyczny goryczkowy smak, ale jest napojem bezalkoholowym (alkohol wygotowujemy) i nadaje się także dla abstynentów.

SKŁADNIKI:
  • 0,5 l ulubionego jasnego piwa
  • 2 płaskie łyżki miodu
  • 2 plasterki cytryny
  • kilka goździków (2-4)
  • gałka muszkatołowa
  • szczypta imbiru
  • szczypta cynamonu

Piwo wlej do garnka i podgrzej dodając Goździki, imbir, cynamon i świeżo startą gałkę muszkatołową. Jeśli chceci mieć napój bezalkoholowy, zagotujcie piwo.

Do ciepłego, ale nie wrzącego piwa dodajcie miód i cytrynę. Wypijcie od razu, a jeśli ma to być lek na przeziębienie, to szybko wskoczcie pod kołderkę.



SMACZNEGO!

7 wrz 2013

Holenderski placek ze śliwkami

W notatniku z przepisami znalazłam ostatnio przepis na "holenderski placek z owocami". Nie wiem skąd pochodzi, ale pisałam go na szybko, więc być może z któregoś z programów kulinarnych. Ciasto jest bardzo puszyste i lekkie. Intensywnie pachnie owocami i cynamonem i jest po prostu pyszne.


SKŁADNIKI:
  • 3 jajka
  • 185 g brązowego cukru
  • 110 g masła
  • 110 ml mleka
  • 185 g mąki
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 30 dag śliwek
  • 6 okrągłych biszkoptów
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru

Piekarnik nastaw na 175°C. Blaszkę (25 cm x 25 cm) wyłóż papierem do wypieków.

Śliwki umyj, osusz i pozbądź się pestek. Owoce pokrój w ćwiartki.

Jajka i cukier ubij mikserem na gładką, puszystą masę (ok. 5 minut na najwyższych obrotach).

Masło rozpuść w ciepłym mleku i odstaw do przestygnięcia. Ciepłe, ale nie gorące dolej powoli do jajek, stale ubijając.

Mąkę, proszek do pieczenia i 1 łyżeczkę cynamonu przesiej i wymieszaj. Delikatnie połącz z resztą ciasta (najlepiej za pomocą szpatułki).

Wlej ciasto do formy, na wierzchu ułóż owoce (szybko zatoną).

Biszkopty rozkrusz i wymieszaj z resztą cynamonu, posyp obficie ciasto.

Ciasto piecz ok. 40-50 minut. Sprawdź patyczkiem czy jest już upieczone. Gotowe wyjmij z piekarnika i wystudź w formie.

Z soku z cytryny i cukru pudru przygotuj lukier i polej nim chłodne ciasto.
SMACZNEGO!