15 kwi 2012

Szarlotki, takie akurat

Dobre jabłka można w Polsce kupić zawsze. Właśnie dlatego ciasta z jabłkami to dobry pomysł na każdą porę roku. Dziś pokażę Wam sposób na ciekawszą, moim zdaniem, formę klasycznej szarlotki.


SKŁADNIKI:
na kruche ciasto:
  • 30 dkg mąki
  • 15 dkg cukru
  • 25 dkg masła
  • 3 żółtka
na nadzienie:
  • ok. 3/4 kg jabłek (twardych i niezbyt słodkich)
  • 10-15 dkg cukru (w zależności od słodkości jabłek i upodobań)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki imbiru
  • skórka otarta z cytryny

Na początku musicie zagnieść kruche ciasto. Zimne masło pokrójcie na kawałeczki i zagniećcie z mąką. Później dodajcie cukier i żółtka i zagniećcie gładkie ciasto. Włóżcie je do lodówki i w tym czasie przygotujcie jabłka.


Obrane i pozbawione gniazd nasiennych ćwiartki jabłek pokrójcie w plasterki średniej grubości. Jeśli jabłka są bardzo duże pokrójcie je najpierw na ósemki. Do jabłek dodajcie cukier i przyprawy i dokładnie wszystko wymieszajcie.


Wyjmijcie schłodzone ciasto z lodówki i rozwałkujcie na grubość ok 0,5 cm. Dużym kubkiem lub małą miseczką wytnijcie kółka (trochę większe niż otwory w foremce na muffinki). Zostawcie trochę ciasta na przykrycie.


Wypełnijcie foremkę tak, aby ciasto wystawało lekko z każdego otworu. Jeśli nie czujecie się na siłach wycinać i układać ciasto, możecie podzielić je na 12 części (nie licząc ilości na przykrycie) i upchać tak, aby ciasto pokrywało brzegi foremek i lekko wystawało ponad.


W każdej foremce z ciasta poukładajcie jabłka. Zróbcie to dość ciasno, bo w czasie pieczenia jabłka się skurczą.


Pozostałe ciasto podzielcie na 12 części i każdą rozwałkujcie na cienki placek. Przykryjcie każdą babeczkę dokładnie zlepiając ze sobą górną i spodnią warstwę ciasta.


Za pomocą widelca nakłujcie każdą babeczkę. Dzięki temu para z gotujących się jabłek nie rozerwie ciasta.


Włóżcie foremkę do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Czas pieczenia zależy od piekarnika , ale zapewne będzie to ok 15-20 minut.


Upieczone kruche babeczki odłóżcie do ostygnięcia. Jeśli będziecie próbowali wyjąć z formy jeszcze ciepłe, prawdopodobnie się rozpadną.


Małe szarlotki można podawać z gęstą śmietaną lub lodami waniliowymi, ale same sobie są już doskonałym deserem.

SMACZNEGO!

4 kwi 2012

Sernik z... ziemniakami

Kiedy pierwszy raz jadłam ten pyszny sernik, nie chciałam wierzyć, że są w nim ziemniaki. Dostałam więc od cioci przepis i sama to sprawdziłam. Faktycznie w serniku są potrzebne ziemniaki, ale w smaku absolutnie ich nie czuć. Jest to najprostszy przepis na sernik jaki znam. Zawsze się udaje i smakuje wszystkim moim znajomym.



SKŁADNIKI:
  • 1,2 kg sera białego (najlepiej taki do zmielenia, nie gotowy),
  • 6 ugotowanych ziemniaków średniej wielkości,
  • 30 dkg cukru,
  • 1 kostka (250 g) margaryny,
  • 7 jajek,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • rodzynki, skórka pomarańczowa itp.
Na początek zmielcie ser i ciepłe ziemniaki. Jeśli macie ser gotowy, to po prostu domieszajcie do niego zmielone lub przeciśnięte przez praskę ziemniaki.

Oddzielcie białka od żółtek. Żółtka z masłem i cukrem utrzyjcie na puszystą i gładką masę (aż rozpuści się cukier). Połączcie masę z serem.

Mąki i proszek do pieczenia wymieszajcie w jednym naczyniu. W drugim ubijcie na sztywno białka. Powoli dodawajcie pianę z białek i mąki do sera. Delikatnie wymieszajcie, tak aby sernik nie stracił puszystości.

Ciasto wlejcie do nasmarowanej masłem tortownicy i pieczcie ok 1,5 h w temp. 190°C. W moim piekarniku, po około godzinie trzeba sernik przykryć z góry folią aluminiową lub blachą do pieczenia. Podobnie jak w przypadku innych ciast wbity w upieczony sernik patyczek nie może być bardzo mokry (bardzo suchy też nie).

Gotowy sernik można polać czekoladą i udekorować bakaliami.

Smacznego!